5 Ekim 2012 Cuma

Akuamarin


Mart  ayının doğum taşı olan akuamarin , beril grubuna ait olup Latince deniz suyu anlamına gelir.Eski çağlarda, denizcilerin güven sembolü haline gelmiş ve denizkızlarının hazinesi olarak görülmüştür. Denizciler, akuamarinin kendilerine uğur getirdiğine inanmışlardır.
Akuamarinlerin çıkartıldığı ülke aranan bir özellik değildir. Ekonomik olarak çıkartıldığı en önemli ülkeler şöyle sıralanır.
Brezilya:Saflık ve renk bakımından iyi kalite bol akuamarin kaynağıdır.Koyu mavi ve kapanımsızdır.
Madagaskar: İyi kalite ve yoğun renkte çıkar.
Rusya
Hindistan
Pakistan
Avustralya
Güney Afrika
Türkiye: Manisa Gördes ten iri fakat yarısaydam ve opak halde ender olarak çıkar. 
Akuamarinler genelde yerin altından yeşilimsi mavi olarak çıkarlar.Açık renklileri kontrollü olarak ısıtıldığında ideal koyu yeşilimsi mavi rengi alır. Bu yeşilimsi mavi renk 375 derece ısıtıldığında saf mavi renk elde edilir.Bu çok yaygın ve ucuz bir yöntemdir.Bir taşın muameleli olup olmadığı gözle bakıldığında anlaşılamaz.Doğal akuamarin, ideal renk ve saflıkta çok zor bulunur.Bu yüzden çok değerlidir.Sentetik akuamarin üretimi ise çok sınırlıdır ve ticari boyutta değildir.
BERİL GRUBUNUN DİGER  ÇEŞITLERI
MORGANİT: Pembe beriller için kullanılan bir isimdir.
KIRMIZI BERİL(BİXBİTE): Morganitten çok daha koyu ve dolgun renklerdeki kırmızı berillere verilen addır.Çok nadir,pahalı ve küçük ölçülerde çıkar.
HELİODOR: Berilin acık sarı tonlarındaki rengine verilen addır.
GOSHENIT:Renksiz beriller için kullanılan addır.
KEDİ GÖZÜ BERİL: Çeşitli renklerde kedi gözü efekti gösteren beriller için kullanılır. Akuamarin,zümrüt ve morganit bu özelliği gösterir.
MAVİ BERİL(MAXIXE): Kuyumculuk için uygun olmayan koyu mavi renkli olan berildir.
YEŞİL BERİL: Berilin açık sarımsı yeşil tonlarını içerir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder