5 Ekim 2012 Cuma

Ateş Opali


Kuvarsın bir çeşidi olup amorf (kristal sistemi şekilsizdir) iç yapısına sahiptir.Eski zamanlarda yerli kabileler, ateş opalinin kırmızımsı ve canlı turuncu rengini büyük aşkların sembolü olarak görürlerdi. Ateş opalinin gösterdiği sıcak ışığın, insanda sıcaklık ve iyilik hissi uyandırdığına, duyguların akıcılığını sağladığına ve insana pozitif enerji verdiğine inanılırdı.

Ateş opalinin en önemli özelliği rengidir ve opalin renklenmesini büyük ölçüde içinde bulundurduğu demir sağlar.Bu taşı  renk bakımından dört alt grupta inceleyebiliriz:
kırmızı ateş opali-en arzu edilen rengidir,
turuncu ateş opali,
bal sarısı ateş opali,
beyaz yanar-dönerli ateş opalidir.

Sertliği 5-6.5 arasında olan opal çok kırılgan bir yapıya sahiptir.Ani ısı değişiminde kırılabilir,çatlayabilir. Işığa dayanıklıdır ama yüksek ısı altında çoğu beyaz veya kahverengiye dönüşebilir ve renk oyunları kaybolabilir. Ultrasonik ve buharla temizleme risklidir, ılık sabunla temizliği yapılır.

Ateş opalinin sentetik imalatı henüz ticari boyutta değildir. Ticari boyutta doğal çıkartan başlıca iki ülke, Meksika ve Türkiye dir. Anadolu Ateş opalinin çıkartıldığı alan Kütahya’nın Simav ve Şaphane ilçeleri arasında Yeni Karamanca beldesi civarındadır.Eskiden bu bölge Simav ilçesine bağlı olduğundan bu taşlara Simav Taşı denilmekteydi. Kırmızı, turuncu, bal sarısı, pembe ve renksiz gövde renklerine sahip ateş opallerine rastlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder