2 Ekim 2012 Salı

Safir




Eylül ayının doğum tası olan safir, korundum ailesinin mavi renkli olan tasına verilen addır.Çok eski çağlarda insanlar dünyanın dev bir safirin üstünde durduğuna ve gökyüzünün rengini bu safirden aldığına inanırlardı. Safir geçmişten beri doğruluğun ve sadakatin simgesi olmuştur.Bir inanışa göre, Hz. Musa’ya gelen on emir safirden yapılmış tabletler üzerinde verilmiştir.Bu olay safiri taslar içinde en kutsal olanı yapmış, sadakati simgelediğinden evlilik yüzüğü olarak da iyi bir secimdir.

Dünya üzerindeki safirlerin en değerlileri Keşmir(Hindistan) safiridir.Keşmir safiri 1887 yıllarında Himalayalarda ortaya çıkmış günümüzde tükenmesiyle birlikte Avustralya ve Burmadan çıkartılan safirlere adını vermiştir.Safirin ekonomik olarak çıkartıldığı en önemli ülkeler şöyle sıralanır.
  • Burma (Yüksek kalitede safirin çok acık menekşemsi mavi renkli olanıdır),
  • Sri Lanka (Buradan çıkan mavi safire Seylan safiri denir ,piyasada en çok kullanılan ve bulunan safirlerdir ve transparan acık mavi renktedir),
  • Tayland (Ticaret ve kesim merkezidir,koyu mavi orta kalite safirlerdir),
  • Avustralya (Orta kalite koyu mavi renkli safirin büyük kaynağıdır),
  • Madagaskar (Afrika’nın güneyindeki bu adada, günümüzdeki orta kalite taslar buradan çıkar),
  • Montana ve Cin (Son iki yılda çok çıkar,Tayland ve Hindistan’a göre ucuz kesim yapılır).

Safirin en yaygın rengi olan mavi, çok açıktan çok koyuya morumsu maviden yeşilimsi maviye kadar uzanan tonudur.Renksiz,sarı,mor,pembe,turuncu,yeşil,siyah,tüm bu renklerde yıldız safir ve renk değiştiren safir renkli safirin diğer çeşitleridir.

Mavi renkli safire bir yönden bakıldığında menekşemsi mavi rengi,diğer bir yönden bakıldığında grimsi mavi rengi görülür.Önemli olan nokta menekşemsi mavi rengin taşın tepesinden bakıldığında görülmesidir.En değerli safirler, bu özelliğin yanında temiz ve üzerinde az görülebilir ufak çatlaklara sahip olanlardır.Tas üzerindeki siyah,gri,yeşil lekeler yada maviyle karışmış renkler tasın değerini düşüren özelliklerdir.

Bugün piyasada satılan safirlerin %90 ı gelişmekte olan teknolojiyle birlikte rengini ve berraklığını geliştirmek amacıyla yüksek derecelerde ısıtma işlemine tabi tutulmaktadır.Saydam olarak çıkan süt mavisi Seylan safirleri ısıtıcı işlemlerle,Burma safirlerini andıran koyu mavi safirlere çevrilmiş,bunun yanında günümüzde Avustralya’nın çok koyu mavi safirlerinin görünüşleri ısıtıcı işlemlerle düzeltilmiş ve renkleri daha açığa çevrilmiştir. Difüzyon, tas yüzeyinin belirli kimyasallarla ve ısıtmaya maruz bırakılarak açık renkli tasların dış yüzey renginin koyulaştırılması veya yıldız efekti yaratmak için, Doldurma ise çatlak ve yarıkları cam,plastik,epoxy ile doldurup temizlik kalitesini yükseltmek için safire uygulanan diğer iki önemli yöntemlerdir.

Renk bakımından mavi safirle karıştırılabilecek bazı taslar şöyledir: Tanzanit ,Spinel, Mavi Topaz, İolit, Akuvamarin, Mavi Kübik Zirkonya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder