5 Ekim 2012 Cuma

Turmalin


Turmalin taşı, her renkte ve karışık renkli biçimlerde bulunabilme özelliğine sahiptir. Bu sebeple turmalin taşlı takıların hiçbiri diğerine benzemez ve her kuyumcuda kolaylıkla bulunabilen popüler bir taştır. Eski bir Mısır inanışına göre turmalin; derinliklerden yeryüzüne çıkarken bir gökkuşağından geçmiştir ve bu nedenle gökkuşağının renkleri bu taşa hapsolmuştur. Turmalin taşınıngökkuşağı taşı” olarak da adlandırılmasının sebebi de bu inanıştır.

ÇEŞİTLERİ:

Karpuz Turmalin (Watermelon):
Kristal, bir renk ile başlamış ama büyüme esnasındaki çevre koşulları değişince farklı bir renkle etrafı sarılmıştır. Ortası pembe, dışı mavi veya yeşil ile çevrelenmiş şekilde olan çeşididir.

Savannah Turmalin : Parlak sarı renkli çeşididir.

Paraiba Turmalin:
Firuzemsi mavi, turkuvaz ve cam göbeği rengindeki turmalinlerdir. Topaz taşı taklit için bu taşın yerine kullanılırken paraiba turmalinin karatı 10.000$ - 30.000$/ ct ı bulabilir.

Yeşil Turmalin:
Peridot ve zümrütün alternatifi olarak kullanılan bu grup pastel renklerde, yüksek temizliği olan, demirin renk verdiği turmalin çeşididir.Doğadan büyük kristaller halinde çıkar ve mavimsi yeşil tonları görülür.Bu grubun çeşitleri:
Verdelit Turmalin (Verdelite) : Sarımsı yeşilden mavimsi yeşile doğru giden renklerdir.
Krom Turmalin (Chrome):  Sarı veya kahve bileşenleri olmadan orta koyuluktaki saf yeşil renkte olan çeşididir.

Indigolit Turmalin (İndigolite): Yeşilimsi mavi ve lacivert olan turmalinlerdir.

Kırmızı ve pembe turmalinler:
Pembe safire benzeyen pembe turmalin, açık pastelden çok talep alan güçlü koyu pembe  ye kadar uzanır. Çok uçuk pembe ve renksiz taşlardan koyu pembeden kırmızıya kadar olan renkleri elde etmek için radyasyon yöntemi uygulanır ve bu iyileştirme tespit edilemez.Isı veya ışık altında tutmaktan kaçınılmalıdır.
Rubelit Turmalin (Rubellite):  Kırmızının her tonunda olan turmalinlerdir. Rubelitin saf kırmızı tonu çok popülerdir. Kırmızı turmalinin rengi güçlü olursa, kapanımları tolere etmeliyiz. Ama beyazımsı kapanımlar varsa renk ne olursa olsun talep azalır.Güçlü doymuş kırmızı turmalin doymuş pembeye göre daha nadirdir.

Dravit Turmalin (Dravite): Sarı ve kahve turmalinlere verilen çeşidin adıdır.

Akroit Turmalin (Achroite): Renksiz turmalinlerdir.

Şörl Turmalin (Schorl): Siyah turmalinlere verilen addır.

Çok Renkli Turmalin (Multi/ Party Tourmaline): Birden fazla renk içeren bu turmalinlerde temizlik önemlidir.

Renk Değiştiren (Color Change): Gün ışığında sarımsı yeşil olup, akkor ışık altında turuncu kırmızıya dönüşen çeşididir.

Kedigözü (Cat’s Eye): Yeşil, mavi, pembe ana rengin üstünde kedigözü efekti olan çeşididir.

Turmalinin çıkarıldığı ülkeler: Brezilya(iyi kalite turmalin kaynağıdır), Nijerya (yeni rubelit kaynağıdır ve kesime Almanya, Tayland’a gider) ,USA, Madagaskar , Afganistan, Tanzanya(çok çıkar), Kenya, Hindistan, Pakistan, Seylan, Rusya.

Kesiciler turmalini fazla kayıp olmaması ve optik özelliğinden dolayı genelde uzun dikdörtgen halinde keserler. Sıvı yönünden zengin yerlerde geliştiği için, kapanımlarda sıvı veya gaz baloncuklarına rastlanır.

Isı ve radyasyon,  yaygınca kullanılan iyileştirme yöntemleridir ve tespiti yoktur. Bir çok yeşil ve mavi turmalinlere ısı iyileştirmesi uygulanmıştır ve kalıcıdır. Kahvemsi mor renkli turmaline ısı verildiğinde pembe rengine dönüşür. Açık sarı, yeşil tondaki turmaline radyasyon  verildiğinde koyu sarı, turuncu rengine dönüşür ve tespiti yoktur. Ultrasonik yıkama ve buharla temizleme riskli olduğundan sabunlu ılık su ile temizlenebilir.

1 yorum:

  1. Cikarma islemine dair bir bilginiz varmi. Hangi derinlikte nasil bir calismayla cikartilabilir?

    YanıtlaSil