4 Eylül 2012 Salı

zümrüt

Mayıs ayının doğum taşı olan zümrüt,beril grubuna aittir. İlk kez Doğu uygarlıklarında kullanıldığı sanılan zümrüt, uzun bir süre nazarlık,tılsım veya dini önem taşıyan bir taş olarak benimsenmiştir.Göz değmesini önleyen ,ateş düşüren, hafızayı güçlendiren sihirli bir tılsım olarak kullanılmıştır.Zümrüt’ün yeşil renginin insan yüzüne sükun getirdiği kabul edilirdi. Antik çağlarda zümrüt, diğer ender bulunan süs taşlarına göre daha kolay işlenebilir olması nedeniyle, yapılan takılarda daha fazla kullanılmaktaydı.

Zümrüt’ün bazı fiziksel ve optik özellikleri çıkartıldığı ülkeye ve bölgelerine göre farklılıklar gösterir.Bundan dolayı zümrüt’ün kalitesini ve fiyatını etkileyen önemli noktalardan biri de çıkartıldığı yataktır.Dünyanın en güzel renkli,kaliteli ve bol zümrüt’ün çıkarıldığı ülke  Kolombiya dır.Zümrüt’ün ekonomik olarak çıkartıldığı ülkeler şöyle sıralanır.

Kolombiya (Koyu yeşil renklidir.Bogota, Muzo, Concuez, La Pita madenleri önemlidir.)
Brezilya (açık veya sarımsı-yeşil renkte, iyi kalitede genelde kapanımsızdır.)
Afrika (Zimbabwe:küçük ölçülerde, parlak açık yeşil renklerinde, iyi ve düşük kalitelidir.)
            Zambiya   :kahve gölgeli-yeşil renkte, iyi ve düşük kalitelidir)
Rusya (yeşil ve tonları renklerinde, iyi ve düşük kalitelidir)
Zümrüt’ün çıkarıldığı diğer ülkeler; Pakistan, Güney Afrika, Afganistan, Avustralya, Hindistan,Madagaskar, Tanzanya. Çıkarılan zümrütlerin kesimi çoğunlukla Hindistan ve İsrail’de yapılır.

Zümrüt’ün kendine has bir rengi vardır.En arzu edilen rengi ördek başı yeşili dediğimiz koyu yeşil renkli olanıdır.Çok  nadir de olsa jadeit ile karıştırılabilir.Renk dağılımı genelde düzensiz olup,noktalı ve şeritlidir.Kapanımlı koyu yeşil renkte olanlar,soluk renkli kapanımsız olanlardan daha değerlidir.Zümrüt, renk derinliğini sağlamak ve yapı olarak gözenekli,damarlı olduğu için yüzeyini düzgünleştirmek amaçlı en yaygın yağlama ve boyama yöntemlerine tabi tutulur.Bu muameleyi bulmak için mikroskop aydınlatması altında taşı incelemek ve çatlaklar etrafındaki renk yoğunlaşmasını aramak gerekir.

Renk bakımından zümrütle karıştırılabilecek bazı taslar şunlardır: Peridot,yeşil safir,yeşil topaz,yeşil kuvars,turmalin