30 Eylül 2013 Pazartesi

Yüzük Ölçümü Yaptırmam Mücevherime Zarar Verirmi?



Sık ölçü değiştirmek evet yüzüğünüze zarar verecektir. Özellikle yüzüğün üstünde elmas veya değerli taş varsa. Elmaslı bir yüzükte bilindiği gibi daha çok parlak görünsün diye elmasın altına aliminyum folyo yerleştirilir.Bu folyolar ateş gördüğü zaman yanacaktır ve taşınız mat görünecektir. Maliyetli olan bu zarara meydan vermemek için lazer kaynak yapan iyi bir ustaya ihtiyaç vardır.
Pırlantalı yüzüklerde de ustalık önemlidir. Aslen ateşe dayanıklı olan pırlanta ise ateşi gördükten sonra direk sıcak soğuk işlemi yapılmamalıdır. Aksi takdirde mat, buğulu bir görünüm alabilir.Pırlantanın berraklık derecesine göre mat görünüm riski artar veya azalır.
Değerli taşlardan yakut, safir ve zümrüt ise pırlantadan daha hassas bir taş olup, ateş tutulduğunda çatlayan, kırılan veya soluklaşan bir yapıya sahiptir ki el deneyimi kazanmış bir ustanın yapması gereken bir işlemdir. Yarı değerli taşların geneli işlem gördüğünden ateş ile temas edilmemelidir.


Kısacası yüzük ölçümüzü doğru vermeli ve mümkün olduğunca az sayıda tamire göndermeliyiz.

Yüzük Ölçümü



Yüzük ölçüm farklılık gösteriyor, ellerim çok  şişiyor diyenlere bir açıklık getirmek istedim.
Tabiki ellerimiz şişince yüzük sıkar,ama yüzüğün modeline göre ölçümüzün değiştiğini bilerek başta doğru ölçüde yüzüğümüzü almalıyız.

Parmağımızın asıl ölçüsünü, yüzüğün genişliği normal veya kalın olan yüzükler belirler. Alyans ve bazı fantazi yüzüklerin tene oturan kısmı geniştir, bu yüzden alyanslar bir numara büyük sipariş verilmelidir. Bunun yanında normal kalınlıkta ama yüzüğün üstünde büyük bir taş varsa bu sefer bir numara küçük ölçü yaptırmanızda yarar vardır. Bunun nedeni ise parmağınıza hafif zor giren bu yüzük küçük ölçü sayesinde parmağınızda dönmeyecektir. Aynı şekilde şuan moda olan incecik yüzükler de normal yüzük ölçüsünden yarım numara küçük alınmalıdır.