5 Ekim 2012 Cuma

Aleksandrit


1830 yılında Ural dağlarında (Rusya) bulunan, krizoberil grubuna ait değerli bu taş ismini o dönemdeki Rus Çarı II. Aleksandr dan almıştır.
Aleksandrit in en önemli özelliği farklı iki ışık kaynağında gösterdiği renk değişimidir.Bu yapıyı üç alt grupta inceleyebiliriz:
İdeal yakut kırmızısı ve ideal zümrüt yeşili renkli aleksandrit: En arzu edilen rengidir
Morumsu-kırmızı ve açık yeşil renkli aleksandrit: En yaygın olan rengidir
Kırmızı ve yeşil renkli kedigözü aleksandrit

Diğer mücevher taşlarında olduğu gibi aleksandrit de  rengin kalitesi en önemli unsurdur.Gün ışığında metalik mavimsi veya kahvemsi_grimsi yeşil rengi, akkor ışık altında kahvemsi kırmızıdan mor kırmızı rengine doğru iki farklı renk görülür.Bu renkler arasındaki dereceli değişiklik ne kadar mükemmel olursa aleksandritin çekiciliği artar ve buda fiyata yansır. Hem renk değiştiren hem de kedi gözü efekti gösteren Kedigözü Aleksandrit (Cat s Eye Alexandrite) çok nadir bulunan bir çeşididir.

Üretilen sentetik aleksandrit lerin rengi genelde mor_kırmızı(lamba ışığında) ve mavimsi_yeşil(gün ışığında) rengindedir. Doğal ile sentetik arasındaki en önemli özellik mikroskopla baktığımızda içindeki kristaller ve kapanımlardır. Aleksandrit genelde alüminyum yönünden zengin pegmatitler içerisinde oluşur ve içinde bunun izlerini görmek mümkündür. Ekonomik olarak çıkartıldığı ülkeler Rusya, Sri Lanka, Afrika, Brezilya dır.

Aleksandrit, çeşitli dış formlarda kesilir.Oval kesim ağırlığını kaybetmemesi için görülen en yaygın kesimdir.Kedigözü özelliği gösterenler ise yuvarlak ve oval formda kabaşon olarak kesilir.Pırlanta gibi fasetli kesim ağırlık kaybı çok olacağı için nadiren görülür.Buharla temizleme ve ılık sabunlu su ile temizleme yapılabilir.

1 yorum: